Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

Tisztelettel

2010.11.21. 16:37

írta: kundavid

Tisztelt Hoffmann Rózsa!

Mikor elolvastam az index.hu-n a legújabb híreket a felsőoktatási törvény vitaanyagáról, egyből kiderült számomra: Maga bölcsészdiplomával rendelkezik (Utánanéztem, és tényleg. Habár itt nem az ön szakértelmének bemocskolásáról fogok értekezni).

Számomra egyértelmű, hogy a mai diplomák elértéktelenedtek, mivel már ezrével vesznek fel diákokat az egyetemek, mindenféle szakra. "Több szak, mint kolbász" címszó alatt már annyi teljesen felesleges és értelmetlen szak létezik, hogy én szégyellem magam, amiért nem egy semmitmondó képzésre jelentkeztem, hanem kreatív munkát szeretnék végezni. A mostani bölcsészek jelentik számomra a felsőoktatás leglényegtelenebb kasztját: Mit tanulnak ott? Szerintem egy egész képzési időszak alatt nem tanulnak annyit, mint mondjuk egy mérnökhallgató egy szemeszter alatt. Így nem nehéz rájönni, miért a mérnökhallgatókat szórják ki...

Ha én lennék a maga helyében, én legszívesebben nem a vizsgalehetőségek csökkentésével és az újrafelvétel tiltásával szabadítanám meg a felsőoktatást, hanem a minőségi és értelmes szakok felvirágoztatásával, és a semmitmondó szakok megszüntetésével.

Lássuk a számokat! Todom, hogy nem a maga erőssége a matematika, de ígérem, rövid leszek. A 2010. szeptemberben induló képzésekre a felvi.hu szerint 140303 fő jelentkezett, ebből 97443 fő felvételt nyert. Pótfelvételi eljárásban további 11275 főt, tehát összesen a jelentkezettek 77,48%-át vették fel, tehát manapság már csak az nem tanul tovább, aki nem akar... Bölcsészettudományi képzésre 8611, Társadalomtudományi képzésre 6138, Művészeti és Művészetközvetítő(?) képzésre 5457 főt vettek fel. Ez mind szép, és gratulálok a tanulóknak a bejutásért (mert manapság már ezért is gratulálni kell). De! Vajon a társadalomnak hány ilyen "szakemberre" van szüksége? Nem sok. Mondjuk pár tanár, pszichológus szakemberre. Nem 20206-ra...

Én a Pécsi Tudományegyetemen tanulok, úgyhogy nézzük át ezt oktatási intézményt. Ide 17308 fő jelentkezett, és 7384-et vettek fel. Ez azért már nem semmi. A felvett 7384-ből 4028 főnek volt nyelvvizsgája (54,55%). A felvettek közül 1628 fő tett emelt szintű érettségit (22,04%), szám szerint 1749 vizsgát, tehát az összes felvett hallgató közül 1,6% tett le kettő vagy több emelt szintű érettségit. Ahhoz képest, hogy az új törvénytervezet előírja a legalább 2 emelt szintű érettségit, mint felvételi követelmény, ahhoz képest ez igazán siralmas.

Mit mond a munkanélküli bölcsész a munkát talált bölcsésznek?
- Egy kólát és egy sült krumplit kérek.

Szerintem ez a vicc mindent elmond a bölcsész képzésekről. Nem nevezhető bölcsészettudományi képzés, mert véleményem szerint tudományos munkájuk konvergál a nullához. (Jaa, hogy mit jelent a konvergencia?) Sok sikert szeretnék kívánni, és további sikeres munkát, amit a felsőoktatás rendbetételéért kíván tenni; habár úgy gondolom, hogy nem a hallgatók felől kellene kezdeni a megszorítást, hanem racionalizálni kellene az oktatást, nem csak az egyetemeken, hanem a középiskolákban is, hiszen nem mindegy, hogy milyen "alapanyagból" kell az egyetemeknek gazdálkodnia.

Maradok sok tisztelettel:
                 Kundenzátor

Szólj hozzá! politika levél hoffmann rózsa


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr102463352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása