Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

MOL

2010.12.13. 17:21

írta: kundavid

A MOL, nem kell bemutatni, a magyar üzemanyag-piac meghatározó képviselője. Annyira meghatározó, hogy még az árakat is ő diktálja... Épp most olvastam, hogy újabb 4 forinttal emeli a benzin literenkénti árát. (Pedig még fel sem eszméltünk a múlt heti 8 forintos drágítástól.) Ezzel a húzással a benzin átlagára 357-358 forintra, a gázolajé pedig 345 forintra emelkedik. (Siklóson így majd 362,9 Ft lesz egy liter benzin.)

Fontos megemlíteni, hogy idén januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. De mi határozza meg az árat? Sok minden. Az olaj világpiaci ára, az olajfinomítás ára, a szállítás, az árfolyamváltozás, árrés, és végképp Állam Bácsi jövedéki adója, útadója és ÁFÁja.

Most jelenleg (ebben a pillanatban) $89,31 egy hordó kőolaj világpiaci ára. Egy hordó olaj ~158,98 liter, így egy liter olaj ára 56,1 cent, azaz 117,8 forint (1USD=209,77HUF). Ez az összes ár harmada. A többit nem írom le, lássunk egy képet, ami magáért beszél:

Érdemes megvizsgálni Magyarország regionális helyzetét a környéken. Nincs semmi meglepetés, jelenleg kis hazánkban a legdrágább az üzemanyag literje. Ukrajnában a legjobb autókázni: ott is volt kb. 20%-os áremelés, ám még így sem drágább 200Ft-nál (jelenleg 198 Ft). Még a Román határon túl is csak 298 Ft egy liter. Mi ez, ha nem kibaszás?

Természetesen adott a kérdés: ez mire jó? Gyakorlatilag semmire, gondolom néhányan teletömik a zsebüket. De nem is az a kétségbeejtő, hogy már 360 felett jár a benzin ára, hanem az is, hogy az üzemanyag mindenkori ára gyakorlatilag minden más termék és szolgáltatás árát befolyásolja. Gondoljunk bele. Élelmiszerek, műszaki cikkek, stb. ára növekedni fog, mivel drágábban szállítják a kedves fuvarozók. Taxisok is emelni fognak nem sokára, de eddig is sírt a szájuk, hogy nincs elég utas... Szerintem nem telik bele pár hónapba, és a tömegközlekedés is drágulni fog. Mi ez, ha nem kibaszás? Köszönjük, MOL.

Szólj hozzá! politika magyarország ukrajna románia olaj mol benzin


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr322513501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása