Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

Barlang

2010.12.23. 21:39

írta: kundavid

Tegye fel a bal térdét az, aki már hallott a Máriagyűdi-barlangról. Én már sok éve olvasgatom a helytörténeti vonatkoztatású könyveket, cikkeket, de még nem hallottam róla. Lássuk:

Egyébként az információ a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnikai és Informatikai Tanszékének a honlapján található (http://www.fsz.bme.hu/mtsz/barlang/4tinfo/mo/villany/mariagy.htm), egyébként baranyai barlangokról olvashatunk Dezső József doktori disszertációjában (http://foldrajz.ttk.pte.hu/phd/phdkoord/hv/disszertacio/disszertacio_dezso_hv.pdf).

A Máriagyűdi-barlang (Gyűdi-barlang vagy Macska-lyuk-barlang) a hegy déli oldalán kb. +220 m B. m.-ban a +408,9 m magas Tenkes csúcstól DK-re 1060 m-re, a templomtól Ny-ra 1120-re található. A bejárati nyílás É-D-i irányítottságú hasadék mentén kialakult tágas üreg, egy aknabarlang folytatásaként. A bejárathoz egy szurdok vezet a cserjésen keresztül. Az ÉK-i fal a bejárati szint fölé 2,5 m-rel magasabban felnyúlik. A bejárati aknából lejtős átjáróból nyílnak a barlang üregei. A barlang megközelítése az elhagyott, járhatatlanná vált út állapota miatt nehéz.
A kürtőbe 2 x 3,5 m-es bejárati nyíláson lehet bejutni. Jól látható az É-i és a D-i oldalon a tektonika által kialakult zúzott zóna, melyben sárga agyagos lösz és vörösagyag kitöltés található. Az anizuszi vastagpados mészkő iránya: 160-185/25 fokos helyzetű. A bejárati nyílás küszöbtől 7,7 m mélyen egy lépcső szerű szinlő van, ami alatt a 9. m-nél találjuk az É-i irányba továbbvezető szűk nyílást. A zsomboly alja teremszerűen kibővül és a törmeléklejtő a D-i irányba mélyül.

Szólj hozzá! bme földrajz barlang siklós máriagyűd


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr62535591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása