Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

Nesze semmi

2011.02.11. 17:04

írta: kundavid

Midőn korábban negatív hangvételű ódákat zengtünk a méltán hírhedt Hoffmann Rózsa által fémjelzett felsőoktatási törvénytervezetről, panaszaink meghallgattatásra fogadtak, így átdolgozták a törvényjavaslatot. Most kiadtak egy dokumentumot az átdolgozott törvénytervezet alapelveiről. A probléma az, hogy ezeket eddig is tudtuk, illetve semmi konkrét dolgot nem olvashatunk ki belőle. Nem tudom, hogy írták meg ezt a hét oldalt egy hónap alatt...

A Kormányzati Portál Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság oldalán olvasható a következő cikk:

Valamennyi érintett szereplő egyetértésével elkészült a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága által kidolgozott, az új felsőoktatási törvény alapelveit és feladatait, a felsőoktatás jelenlegi hibáit felsoroló dokumentum. A teljes konszenzus egy hosszú egyeztetési és tárgyalási sorozat alapján jött létre.

Amennyiben a jövő héten a kormány is igent mond a tervezetre, akkor megkezdődhet a jogi normaszöveg megalkotása. Az államtitkárság úgy tervezi, hogy a tavaszi ülésszak alatt az Országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, és kedvező döntés esetén már 2011 szeptemberében életbe léphet az új szabályok egy része.

A dokumentum a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként nevezi meg: az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást.

Az alapelvek sorában kimondja: a magyar felsőoktatás a közjót szolgáló intézményrendszer, a minőségi felsőoktatás az ország versenyképességének hajtóereje. Küldetése a nemzet szellemi és gazdasági fejlődésének megalapozása, célja a versenyképes tudás átadása, az emberiség tudásának gyarapítása, az egyén és a köz boldogulásának elősegítése.

Mint arról a kormany.hu is beszámolt február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és a felsőoktatási intézmények képviselő között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról azon az egyeztetésen, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére tartottak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Nagy Anna kormányszóvivő a múlt heti egyeztetés után újságírók előtt felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt a felek arról állapodtak meg, hogy két dokumentumot állítanak össze: egy problématérképet, amely összefoglalja a felsőoktatás előtt álló megoldandó kérdéseket, illetve egy, az alapelveket rögzítő anyagot. A dokumentumok elkészültek, „ezek összefésüléséből” összeállt az a két végleges anyag amiről tárgyaltak a résztvevők. Teljes egyetértés volt azt illetően, hogy nagy szükség van új felsőoktatási törvényre - mondta a kormányszóvivő. A kormányszóvivő az új felsőoktatási rendszer alapelvei közül kiemelte, hogy a felsőoktatásnak a közjót kell szolgálnia, illetve azt a versenyképesség szolgálatába kell állítani. Nagyon bízunk abban, hogy a folyamat végén megszülető felsőoktatási törvényt mindenki magáénak érzi majd, és olyan lesz, amivel mindenki egyetért; a törvényjavaslat kidolgozása ennek jegyében fog történni - fogalmazott Nagy Anna.

 

A sokat emlegetett dokumentumot ITT olvashatja el mindenki, aki akarja. [Kormányzati Portál]

Szólj hozzá! politika egyetem főiskola


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr72654320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása