Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

Volán

2011.03.01. 19:09

írta: kundavid

Nagy csinadrattával bejelentették a Pannon, Gemenc és Kapos Volánhoz köthető AKSZSZ (Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének) tagok, hogy március 31-én egy napos sztrájkot fognak tartani, mert nem kapják meg a 6%-os béremelést, azaz havonta plusz 11700 forintot. Felháborító.

Nem tudtam mi hiányzik az életemből. Hát rájöttem: vidéken túl kiszámítható a közlekedés. Eddig mindig irigykedve tekintettem a MÁV, és BKV sztrájkokra, de most már nekünk is lesz ilyen! Gyomorforgató, amit ezek meg mernek csinálni... Az eredeti cikk a bama.hu-ról:

Az üzemkezdettől üzemzárásig az elégséges szolgáltatás biztosításával tervezett munkabeszüntetés érinti a Pannon, a Kapos és a Gemenc Volán Zrt.-t. Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) közleménye szerint a szakszervezetek a munkáltatókkal március 2-án kezdik a megismételt egyeztető tárgyalásokat. Az AKSZSZ úgy döntött, hogy kiáll az eddigiekben megfogalmazott bérkövetelés, azaz a 6 százaléknak megfelelő 11 700 forintos havi béremelés mellett.

A szakszervezet nem érti, hogy az MNV Zrt. mint tulajdonos miért nem vet véget a jelenlegi patthelyzetnek annak tudatában, hogy a kormányzat kinyilatkoztatta: az OÉT bérmegállapodás-ajánlását az állami cégeknél is végre kell hajtani. Az érdekképviseletek annak érdekében, hogy a jogszabályi előírások sérelme nélkül eredményes munkabeszüntetéssel kényszerítsék ki a munkáltatókkal szemben a 6 százalékos bérfejlesztést, megismételt eljárásban folytatják le a munkáltatókkal a sztrájk előtti kötelező hétnapos egyeztető tárgyalást. [bama.hu]

Szerintem mindennek van határa. Gyomorforgató hányadék a mai munkamorál a volán társaságoknál. Legalábbis én, majdnem minden nap utazom busszal, látom mit művelnek. Nekem már nem sok újat lehet mutatni. Láttam már bunkó sofőrt, láttam már lenéző, káromkodó sofőrt. Láttam már egy szál vékony, rövid ujjú ingben vezető sofőrt is, aki úgy nyomta a meleg levegőt, hogy már levegőt sem tudtunk venni. Láttam már nagykabátban ülő sofőrt is, aki tél közepén HŰTÖTTE az utasteret, mert neki melege volt. Láttam már szabálytalanul előző, indokolatlanul gyorshajtó sofőrt. Láttam már sofőrt 30-cal döcögni, mert ráérősen volt. Láttam már sofőrt menet közben telefonálni. Láttam már sofőrt menet közben headsettel telefonálni, miközben a másik telefonján SMS-t írt (és igen, neki állt feljebb, ha rászólt valaki). Láttam már sofőrt otthagyni valakit a megállóban, láttam már olyant is, hogy nem állt meg a megállóban. Láttam már sofőrt a meleg buszban unatkozni és nézelődni, amíg mi a mínusz fokokban fagytunk halálra a megállóban.

De a leggusztustalanabb állatfaj mégis csak az a fajta sofőr, amelyik nem ad jegyet. Ez leggyakrabban a Siklós - Máriagyűd helyijáratos viszonylaton fordult elő velem. Láttam már olyan sofőrt, aki csak simán visszaadta a jegy árának felét, a többit eltette. Láttam már olyant is, hogy az összes pénzt elteszi. Láttam már olyat is, hogy valaki egyből - és szó szerint - a zsebébe teszi a pénzt. Láttam már alkudozó sofőröket is.

Voltam már olyan szituációban, hogy kifejezetten kihangsúlyoztam, hogy JEGYET szeretnék, erre bizalmasan odahajolt hozzám és megkérdezte "Biztos? Mert ugye van az olcsóbbik változat is." Miután kifejtettem nézeteimet a sunyi bunkóságával kapcsolatban, nem akarta elhinni, hogy van, aki jegyet szeretne.

Voltam már olyan helyzetben, hogy a viszonylat utolsó előtti megállójánál szálltam fel, és szintén kihangsúlyozottan JEGYET szerettem volna. Amikor átadtam a pénzt, a sofőr nem adott jegyet, csak visszajárót. Miután elmagyaráztam neki, hogy mi a véleményem erről a jól bevett szokásról, ő háborodott fel azon, hogy most én miért beszélek vele így, meg egyébként is: be kell állítania a jegyadó készüléket. Miután megkérdeztem, hogy hívják a főnökét, nagy duzzogva elővette a menetlevelet, és halk mormogások közepette beállította a jegyadó masinát.

Elhiszem, hogy nagy felelősség az utasok szállítása, és a több tíz tonnás járművek vezetése, de a feljebb felsorolt sofőrök miatt tartom felháborítónak a 6%-os, plusz 11700 forint emelést. Matematikusok előnyben, én osztottam-szoroztam, ez azt jelenti, hogy jelenleg 1170/6*100 = 195000 forintot keresnek egy hónapban (plusz az összemutyizott extra, ami kb. járatonként egy, 200 forinttal átvert utassal számolva havonta legalább  20-30 ezer forint havonta). Mások meg minimálbérből sem tudnak éhen halni...

1 hozzászólás volán busz sztrájk


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr742702117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása