Ez a funkció jelenleg nem működik. Vagy mégis? Ki kellene próbálni...

Siklós

2011.01.10. 11:00

írta: kundavid

Épp most olvastam a bama.hu egyik cikkét, amelyben leírják, hogy melyik baranyai városban hogy és miként (na és persze mennyivel) kerül majd többe 2011-ben a megélhetés. Idézném a Siklósról szóló részletet:

A szemétszállítás díjának, a kéményseprés és a tömegközlekedés árának változását hozta magával Siklóson az új esztendő. Az önkormányzat az ármegállapításoknál igyekezett minél kisebb mértékben áthárítani a lakosságra a terheket. Ám a szemétszállítás díjának változása jelenti a legkomolyabb drágulást, mert a szolgáltató átlagosan 15 százalékkal emelte a kukák ürítésének tarifáját. A kéményseprés díja is többe kerül január elejétől, a drágulás mértéke 4,5 százalékos, míg a helyi tömegközlekedés átlagban 3,8 százalékkal kerül többe.

Kedvező hír a lakosság számára, hogy idén sem kell többet fizetni az ivóvízért és a szennyvíz-elvezetésért a szolgáltatónak. A távfűtött lakásban élőknek a hődíjért sem kell magasabb díjat fizetni, így ez sem terheli pluszban a családok pénztárcáját. [bama.hu]

Köszönjük szépen, Marenics úr. A szemétszállítók jól végzik a munkájukat, eddig 150 forint körül volt egy elszállítás. Nyilván nekik sem mindegy, hogy az a nagy monstrum kukásautó hány száz liter gázolajat eszik, így talán ez az egyetlen egy szolgáltatás, ahol még elnézhető a drágulás. Jogos.

Kérdésem viszont lenne bőven, az egyik a kéményseprés értelme. Dolgozik ott egyáltalán valaki? Én az egészből csak annyit látok, hogy Pécsen, a Siklósi úton (minden nap amikor elbuszozom előtte,) látom, hogy milyen szépen felújították a "Kéményseprő-bázist". Az átlagemberek évente egyszer találkoznak a kéményseprővel, aki házhoz jön, és olyan kémény-adót követel, ami egyrészt Mátyás király korszakából maradhatott vissza, másrészt sokszor olyan kéményre fizettetik meg az adót, amelyet már nem is használnak. Harácsolás.

A legpofátlanabb drágulás mégiscsak a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos: Minek kell már megint emelni? Mióta (4 éve) itt lakom Máriagyűdön, ez eddig az ötödik áremelés, kb. 40%-kal kerül többe az utazás, mint 2006-ban. Értelme sincs annak, hogy mostantól 200 Ft-ba fog kerülni a jegy: senki sem használja a helyijáratos buszt. Ennek több oka is van, legfőbb oka az elkorcsökevényesedett buszjárat. Manapság (ha valaki Siklósról a legtávolabbi Máriagyűdi megállóba utazik) buszon 4 km a távolság. Autóval -ugye a busz kanyarog- csak 3 km a távolság, egy átlagosan 7 litert fogyasztó benzines gépjármű (365 Ft/liter benzinárral) 76,6 Ft-ba kerül. Arról nem is beszélve, hogy az autó házhoz visz. Bővebben később leírom, hogy miként képzeltem el. Kibaszás.

A legfontosabb dolog a helyijáratos buszvonallal kapcsolatban az, hogy nem lenne szükség járatszámcsökkentésre, illetve jegydrágításra, ha a buszsofőrök nem tennék zsebre a pénzt. Rengetegszer találkoztam már olyan sofőrrel, aki azt mondta "Csak egy százas lesz"; de olyat is láttam már, hogy miután kifizettem a 190Ft-ot, jegyet sem adott. Rosszabb esetben fordult elő, hogy Máriagyűd forduló megállóban követeltem a jegyet, és a sofőr akkor állította be a jegyadómasinát az útvonalra (A buszon voltak még kb 10-15-en). Felháborító.

Az ivóvízért nem is adnék többet, Máragyűdiként elegem van a Tenkesvíz Kft-ből. Pár évvel ezelőtt cserélték ki a kb 60 éves csöveket új, modern, műanyag csövekre. Jött a markoló, összebaszta a szépen kialakított, füvezett árokmedrünket, majd a munka végeztével visszadobálták a földet olyan cigány módra. Külön kiemelném, hogy az utcánk végében a mai napig nem betonozták vissza a járdát, a másik oldalon pedig egy évet kellett várni, míg visszaaszfaltozták a feltört utat. Tarthatatlan.

A szennyvíz elvezetésért má' minek fizessünk többet? Én örülnék, ha fizethetnék, mivel Máriagyűdön NINCS ilyen. Viszont a belvárosban most újították fel már kb. harmadszor az egész közműhálózatot. Pocsékolás.

4 hozzászólás


A bejegyzés trackback címe:

https://kundavid.blog.hu/api/trackback/id/tr142573635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foxxmotor 2011.01.13. 19:10:16

És sajnos majdnem mindegyik városról, vagy faluról le lehetne írni egy ilyet. Én kocsival járok, mert kiszámoltam, és olcsóbb mint ha helyijáratos busszal mennék, pedig én a diákbérlettel számoltam. Akkor mennyire megérheti annak aki csak teljes árú bérletet tud venni. És akkor az autó, ahogy említetted, háztól házig visz és nincs tele kötekedő cigányokkal vagy lökdösődő, rettenetesen sürgős dolgukat intéző nyugdíjasokkal. Volt hogy átadtam a helyem egy idős nőnek, erre egy másik idős nő lebas...., mert útba voltam neki, hogy leszáljon. De nem, nem kért volna meg, mondjuk, hogy fiatal ember legyen szíves egy picit, mert le akarok szállni, ő inkább azt mondta ehelyett: Menjen má odébb há nem igaz, fene a ezkbe a bunkó fiatalokba.

Szóval, ha lehet, akkor mellőzöm a tömegközlekedést.

Eszter1990 2011.01.16. 22:58:29

egyetértek. és én is ezért teszem meg a heti 2x 110 kmemet kocsival, mert olcsóbb és nincsenek idegesítő, egész életüket elmesélő vénasszonyok.

és ha ez megnyugtat kicsit (habár, gondolom nem) az én drága kicsi "minden évben város akar lenni" falumban is egyre szarabb a helyzet. arra törekszik a polgármester néni, hogy minél több pénzt tegyen zsebre, de főleg hogy minél jobban lebutítsa a népet. szánalmas....

kundavid 2011.01.18. 19:32:39

Nekem nincsenek rossz élményeim a tömegközlekedéssel, kb. az esetek 2 százalékában történik velem ilyen öreganyós vagy büdöscigánybácsis eset. Számomra egyértelműen jobban megéri busszal közlekedni, mivel olcsó, gyors (hehe..), tiszta (hehe..), és mindig pontos (hehe..). Komolyra fordítva a szót, nincs autóm, így nincs sok alternatíva. :)

Ami még a legnagyobb probléma, ilyen "falu" szinten kezelt városrésszel az az, hogy reggel 6 és 8 között jön húsz busz, aztán utána már csak kettő: egy délben, egy este. Szerintetek ez mennyire normális?

kundavid 2011.01.18. 19:34:04

Ez a "minden évben város akar lenni" falu megjegyzés a hónap poénjának járó díjat nyerte, gratulálok. Nyereménye, egy városi cím pályázati lehetőség egy általa választott Vajszlóra.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a Kundenzátoron:

Így se? Értesíts egy kommentben, esetleg e-mailben!

Apróbetűk, blabla

Creative Commons Licenc

Az oldalon található írások (illetve saját képek) a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatóak.


kundavid@index.hu
süti beállítások módosítása